BibTex RIS Kaynak Göster

Bilim ve Sanat Merkezlerinin Amacına Uygun İşleyişinin Değerlendirilmesi

Yıl 2011, Cilt: 7 Sayı: 2, 80 - 88, 08.05.2012

Öz

Bu çalışmada Bilim ve Sanat Merkezlerinin amacına uygun işleyişinin burada görev yapan öğretmenler tarafından nasıl değerlendirildiği araştırılmıştır. Araştırma örneklemini Türkiye de bulunan Bilim ve Sanat Merkezleri’nden 43 tanesi oluşturmaktadır. Araştırma tarama modeli ile gerçekleştirilmiştir ve 374 araştırma ölçeği üzerinden değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre Bilim ve Sanat Merkezleri; öğrencilerin bilişsel-duyuşsal gelişimleri ve yaratıcılık gelişimlerinin gerçekleştirilmesi adına öğretmenler tarafından “katılıyorum” seviyesinde değerlendirilmiştir. Öğretmenlerin görüşleri demografik özelliklerine göre farklılık göstermezken yalnız Bilim ve Sanat Merkezi’ndeki hizmet sürelerine göre farklı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca nicel olarak yapılan araştırmanın nitel olarak desteklenmesi amacıyla öğretmenlerle yapılan görüşmelerde Bilim ve Sanat Merkezleri’ndeki bazı aksaklıklar ve eksikliklerin düzeltilmesi gerekliliği görüşleri ortaya çıkmıştır.

 

Kaynakça

  • Ataman, A. (1982).Üstün zekâlı cocuklara ana-baba ve öğretmenleri nasıl yardımcı olabilir?. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 4(1)
  • Boran, A. İ. & Aslaner, R. (2008). Bilim ve sanat merkezlerinde matematik oğretiminde probleme dayalı öğrenme. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 9(15)
  • Budak, İ. ( 2007). Matematikte Üstün Yetenekli Öğrencileri Belirlemede Bir Model. Doktora Tezi, Trabzon.
  • Cutts, F. N. & Moseley, N. (2004). Üstün Zekâlı ve Yetenekli Çocukların Eğitimi. Çev: Ersevim, İ. Özgür Yayınları, İstanbul.
  • Çakın, N.( 2005). Bilim ve Sanat Merkezine Zihinsel Alandan Devameden Öğrencilerin Akranları ile Okul Başarısı Açısından Karşılaştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Afyonkarahisar.
  • Dönmez, N. B., Kulaksızoğlu, A., Bilgili, A. E., & Şirin, M. R. (2004). Bilim Sanat Merkezlerinin Kuruluşu ve İşleyişinde Yapılması Gereken Düzenlemeler, 1.Türkiye Üstün Yetenekliler Kongresi, Üstün Yetenekli Çocuklar Kongresi Bildiriler Kitabı, Çocuk Vakfı Yayınları, İstanbul
  • Enç, M., Çağlar, D., & Özsoy, Y. (1981). Özel Eğitime Giriş. Sevinç Matbaası, Ankara.
  • Karasar, N. (2003). Bilimsel Araştırma Yöntemi. 12. Baskı, Ankara, Nobel Yayın Dağıtım
  • Koçal, Z. D. ( 2009). Matematikte Üstün Yetenek Özelliklerinin Rutin Olmayan Açık Uçlu Problem Durumlarına İrdelenmesi. Üstün Yetenekli Çocuklar 2. Ulusal Kongresi Özet Kitabı, Anadolu Üniversitesi Kongre Merkezi, Eskişehir.
  • Kuzgun, Y., & Deryakulu D. (2004). Eğitimde Bireysel Farklılıklar. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım
  • Laborıt, H, (1996). Yaratıcı İnsan, Çev: Onaran, B., Payel Yayınevi, İstanbul.
  • Renzulli, J. S. (1984). The three ring conception of giftedness: A developmental model for creative productivity. Paper Presented at the annual Meeting of the American Educational Research Association, 68 th, New Orleans, LA, April 23-27.
  • Sezginsoy, B. (2007). Bilim ve Sanat Merkezi Uygulamasının Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir.
  • Torrance, E. P. & Goff, K.. http://www.ericdigests.org/pre-9216/academic.htm , Erişim:10.10.2010
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Veli Toptaş

Asuman Yumuş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 8 Mayıs 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Toptaş, V., & Yumuş, A. (2012). Bilim ve Sanat Merkezlerinin Amacına Uygun İşleyişinin Değerlendirilmesi. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 7(2), 80-88. https://doi.org/10.17860/efd.28025

The content of the Mersin University Journal of the Faculty of Education is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.